The true mystery of the world is the visible, not the invisible!
Oscar Wilde

joi, 29 iulie 2010

De ce devin anti





socială...






În blocurile noastre ANL, frumos văruite, trăiesc mulţi copii şi mame, desigur. Nu stau afară cu ele. Am încercat şi mi-am dat seama că sunt o mamă rebut, nu ştiu nimic pe lumea asta, nu voi câştiga competiţia între copiii noştri, pusă la cale în mintea lor atotcunoscătoare.



Nu-i dai de ăla???
Vai, îi dai aşa ceva?


Aia nu e bună, eu îi fac aşa, cel mai bine e..., cel mai bun e...mai degrabă faci asta...


e bine să te duci la dr. ăla..., să n-o îmbraci aşa..., să faci aşa...şi pe dincolo...


să ştii de acum...să ai grijă!!!

Până la Eliza nu aveam treabă cu ele. Nici soţul meu. Nu eram adepţii şlapilor şi ai grătarului de duminică din spatele blocului, presărat cu mici şi bârfe.




După ce-am născut, era inevitabil să ies cu fata afară şi să nu comunicăm, aşa că,


mi-am pus un zâmbet tâmp pe faţă, mi-am amintit cuvinte uşoare, de cartier, mi-am făcut curaj...şi-am ieşit.



Şi m-au întâmpinat:
Cum o cheamă pe fata ta?
Eliza

Cu z sau cu s?

cu Z!
Păi...cu s era prea de fiţe...E mai bine cu z...



În bloc avem doi copilaşi cu autism.




Eliza îşi împărţea jucăriile cu ei, când o mamă a ţipat la mine:
Nu o lăsa acolo, e handicapat!



De asta nu mai ies afară.





Mai avem de acumulat bun simţ.


Poate copiii copiilor noştri vor scăpa de prejudecăţi.


Poate genele intoleranţei şi ale prostiei nu se vor mai transmite mult timp.


Cine ştie?


Aseară în parc, un nene care dă copiii în carusel şi care duhneşte a transpiraţie şi a băutură când vine să-mi ia banii a lipit un afiş pe locul lui de joacă. Nu au voie copiii cu handicap.





Oare câţi copilaşi care nu merg bine, nu văd bine, nu aud se pot da singuri în căluţi?


Sigur vor fi însoţiţi de un adult. Şi atunci unde mai este pericolul? De ce punem oprelişti cu mintea noastră preaplinădesine? De ce o literă face diferenţa?



Cine hotărăşte cum şi cît şi unde să se joace un copil?
Cine interzice cele trei minute de bucurie pe care un copil cu handicap le poate trăi sus, în carusel, rotindu-se în căluţii lui şi în lumea lui?



Oare noi câte handicapuri avem şi nu le recunoaştem?


13 comentarii :

  1. Anti sunt si eu, de multisor, dar, da, acum s-a acutizat!
    Nenea e ala e extrem de prost, isi poate lua instant o amenda pentru discriminare

    RăspundețiȘtergere
  2. Eram anti, dar taceam, nu merita sa scriu un post despre mamici aberante si intolerante, dar...nenea ala neras de-o luna si frustrat ar trebui zguduit putin, of!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da ia dreptate, noi suntem mai plini de mult mai multe handicapuri decat un biet copil oropsit de soarta si sanatate.
    Si ne mai trebuie foarte mult timp sa acceptam schimbarea sau mai bine zis nici macar generatia noastra nu e pregatita pentru ea, daramite parintii nostri sau bunicii.
    Poate copiii copiilor nostri.
    Eu ma chinui destul s-o fac pe Diana sa inteleaga ca nu trebuie sa faca diferenta intre ea si alti copii carora le lipseste ceva din sanatate. Mi s-a intamplat odata, in parc sa se dea in balansoar cu un copil cu deficiente(se vedea ceva pe aspectul lui) si Diana mi-a zis"mami, ce urat e" m-am rusinat si m-am suparat pe ea si i-am zis de zeci de ori ca in primul rand asta nu se zice si ca orice copil e frumos. A trebuit in final sa schimbam locul de joc, pentru ca ea isi sustinea parearea.
    Sper ca pe viitor sa se prinda de ea invataurile mele , poate va intelege, considercae prea mica inca.Dar noi, care constientizam viata?
    Cand vom percepe faptele nostre?Cand le vom face cu inima?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eram in parc si la un loc din ala cu saltele mai multi parinti asteptau. Intre timp il ascultau pe "administrator" (la fel de neras si frustrat ca si al vostru!) cum spunea ca azi a "avut" doar fetite (pe saltea)...Si ca ce-o sa se mai bucure el sa fie la fel peste vreo 10 ani!!!! :((...
    M-a indignat cumplit, mai ales ca niciunul dintre parinti n-a reactionat la oribila afirmatie...
    Mda...uneori si eu ma intreb de ce nu-s mai "anti" decat sunt?!?...

    RăspundețiȘtergere
  5. Mariana, de noi depinde! Copii nostri vor invata sa iubeasca si sa respecte fara discriminari. Poate nepotii nostri ne vor uimi cu bunatatea si cu frumusetea lor interioara.
    Dar ce facem cu mentalitatea colectiva, inca mai sunt tineri care protesteaza pentru daramarea unei moschei. Poate ne vom vindeca de prejudecati daca vom "veghea" ca ai nostri sa fie mai buni, mai simpli, mai prietenosi, sa stie ca suntem diferiti si unici, sa nu bajbaie prin viata, sa nu stea inchisi in mintea lor acuzatoare. Sa fie deschisi si sa-si recunoasca handicapurile inainte de a le vedea in jur.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mami de Ilana, ce faci daca un profesor iti cheama fata de 12 ani la catedra si-i arat in catalog o revista porno? Ce faci daca un profesor tanar iti mangaie fata si-i trimite acdou carti de anatomie cu dedicatie speciala sub desenul unui penis?
    Vorbesc din cazuri reale (ca doar sunt in sistem)
    Trebuie sa iei atitudine.
    Of!
    De multe ori imi spun ca e mai usor cu baietii, dar vezi tu, suntem prea blanzi cu prostia si acceptam hartuirea verbala foarte usor, parca suntem neam de masochisti.

    RăspundețiȘtergere
  7. erata la mesajul Marianei: Copiii nostri...

    RăspundețiȘtergere
  8. Bine spus, Roxana. Afisul nu stiu cata rautate a vrut sa contine dar persoana care l-a conceput e vadit proasta, needucata.

    Suferim de multe lipsuri la noi, aici si, daca tot veni vorba de fete, incerc sa-mi storc creierii despre cum sa o invbat pe Y sa se protejeze de asemenea indivizi; ma ia cu frig.

    Ilanaandreea, glumele astea sexiste sunt inofensive, sa zic asa. desi sunt de un prost gust ingrozitor. Si daca ar veni un card de fete de 18 ani la el n-ar misca o mana pentru ca nu se simte nici in stare si pentru ca, in ciuda vorbelor, oamenii astia simpli sunt totusi destul de protectiviin felul lor cu tanara generatie. E o chestie de folclor, orice mascul pozeaza in macho. Numai educatia poate spala asta dar, staus a ma gandesc, oare ce e mai bine,s a-i lasam sa se defuleze prin vorbe sau sa se ascunda cine stie pe unde si chiar sa faca ei ceva, in semiintunericul lor doct...? :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa e, Zoozie, si am observat o prostie anticopilarie mai ales la spatiile de joaca din exterior sau din interior.
    Nu sari asa pe saltea, nu fa aia, prostule...!
    Ar fi bine sa fie doar o defulare verbala, ca raspuns la criza sau la criza si esecul personal, dar chiar si asa, tot nu ar trebui sa-i multumim lui nenea pedo ca ne spune pe sleau ce simte si nu ne asteapta fetitele la coltul strazii noaptea sau ziua in amiaza mare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Zoozie, o fi folclor si bravura...dar daca nu e? Sau daca la un moment dat inceteaza a fi doar atat?...Nu stiu...eu sunt mai circumspecta de fel...Si oricum ar fi, tot mi se intoarce stomacul pe dos si mi-e groaza ca fata mea va trebui sa cunoasca si sa inteleaga astfel de lucruri in lumea in care va trai!
    Imi pare rau, dar, personal, defularea prin vorbe nu mi se pare cu nimic mai acceptabila decat comportamentul propriu-zis! E tot hartuire, din punctul meu de vedere, si nu am de ce s-o accept!...

    RăspundețiȘtergere
  11. Zambesc trist, caci imi vin in minte amintiri de cand F era mai micuta... de ce nu-i dai X? dai aia? de ce e asa cuminte? culminand cu un comentariu "inteligent" rau: lasa, ca nici cuminte nu e bine, ca cine stie ce boala are... Am intuit la ce se gandise vecina, asa ca am tras aer in piept si am urcat scarile...
    Acum, sunt "oaie neagra", caci F nu va merge nici anul acesta la gradi. Spargem tiparele, iesim din socializarea atat de benefica unui copil...
    Si altceva: in micul nostru orasel, cunosc o singura familie, parinti poate mai tineri decat mine si sotul meu, cu cinci copii. Sunt atat de frumosi, si parintii si copiii. Gurile rele spun: "da' cinci, totusi, sunt prea multi". Pentru mine sunt un model in multe privinte; mai spun doar de cea care mi-a zis ca "mi-am facut norma de doi copii".
    Concluzia, si eu sunt anti ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu sunt oaia neagra printre mamici si eu visez la familia frumoasa si la pacea si tihna din camin.
    Multumesc de citire!
    imbratisam fetitele!

    RăspundețiȘtergere
  13. simt nevoia sa pecizez ca nu iau apararea unor asemenea indivizi, era o constatare a unei trasaturi adanc inradacinata in subcultura noastra nationala intesata de glume nesarate cu substrat sexual. In plus, intelesesem ca omul incriminat spunea ce-ar face el pe macho daca ar veni fetele alea tot asa grup dar... ca tinere femei. Nu ca ar fi mai acceptabil, doamne fereste.

    RăspundețiȘtergere